El portal de la Comunitat Catalana de WebQuest, per Anna Pérez (anna@ravalnet.org)

Estructura del portal WebQuestCat

Dins el portal, us trobeu amb diferents apartats:

  • Qui som: podeu llegir els estatuts de l'associació, saber qui forma part de la junta directiva, quins són els membres, amb enllaç a les seves webs i blocs, així com reconèixer algunes de les activitats que s’han fet (conferències, trobades, tallers de formació...).

  • Base de dades de WebQuests: sens dubte, és de les millors bases de dades sobre WebQuests convertida en biblioteca virtual. Estan classificades per diferents àrees temàtiques i curriculars. El motor de recerca ajuda a trobar la WebQuest que necessiteu. En entrar a la web de la base de dades (http://webquest.xtec.cat/enlla/ ) , veieu les àrees i els temes en format de carpetes o directori. La forma de navegació, per tant, és molt senzilla i molt semblant a l'explorador del vostre ordinador. També podeu navegar amb un motor de recerca a partir de diferents conceptes: les WebQuests més visitades, les més noves, classificació alfabètica o a partir d’una paraula clau (pot ser un nom per buscar algun autor/a d’alguna WebQuest o podeu posar una paraula que identifiqui un tema o un títol de WebQuest...). En aquesta base de dades, podeu afegir la vostra WebQuest perquè altres docents la puguin fer servir. D’aquesta manera, la feina pròpia apareix compartida amb la resta de professors usuaris del portal. La junta directiva de WebQuestCat validarà la WebQuest, amb la qual cosa s’assegura la qualitat de les WebQuests que apareixen a la base de dades.

  • Bloc de WebQuestCat: el portal conté un bloc. Des d'aquí podeu seguir totes les novetats referides a WebQuests, des d’anàlisis de propostes educatives noves fins a ressenyes d’articles d’interès. El bloc és una eina molt útil, ja que us permet seguir l'actualitat i, al mateix, temps interactuar. Les notícies que hi apareixen poden ser comentades i, per tant, ampliades. És un bon espai per compartir i aprendre, un espai que contribueix a fer que el portal WebQuest sigui un lloc d’aprenentatge constant.

  • Llista/fòrum: aquesta és una altra de les eines útils per a la cooperació. La informació s’envia a una adreça electrònica concreta, però qui la rep és el grup de persones apuntades a la llista de distribució. Per tant, és una forma molt ràpida de passar informació, de donar a conèixer experiències o de demanar ajuda sobre un tema concret. El missatge enviat és un, però les respostes es multipliquen perquè els receptors són molts. Sens dubte, la llista de distribució és l’eina que permet que la xarxa, Internet, sigui més humana i més útil, ja que permet donar respostes, i, per tant, permet interactuar d’una forma cooperativa i col·laborativa.

  • Plantilles i generadors: al portal WebQuestCat, podeu trobar plantilles per poder fer la vostra WebQuest. Amb un editor web o, fins i tot, des d’un processador de textos, podeu editar la plantilla per fer la vostra proposta didàctica. També podeu trobar generadors, és a dir, plataformes web que han estat creades per professors altruistes que posen els seus coneixements al servei dels altres. Gent com Antonio Temprano, que, a partir del seu PHP WebQuest (http://www.phpWebQuest.org), ha posat al servei de la comunitat docent una web dinàmica per poder crear WebQuests a través d’omplir formularis i sense necessitat de dominar programes d’edició web.

  • Les WebQuest pas a pas: en el portal, trobeu tot el material escrit necessari per aprendre a fer WebQuests: des d’explicacions didàctiques i exemples per aprofundir en els diferents apartats de l’estructura d’una WebQuest (introducció, tasca, procés, avaluació...), fins a articles pedagògics d’interès. Aquest apartat és la guia didàctica del portal per excel·lència.

  • Recursos per l’aula: si les WebQuests són una activitat de recerca per Internet, el primer que necessiteu és tenir recursos web que hagin estat validats per algú que us mereixi confiança. El portal de WebQuestCat compleix aquesta funció en aquest apartat, ja que els seus components han creat un portal web amb recursos web de diferents àrees i nivells. D’aquesta manera, el professorat que vol fer una WebQuest i que busca recursos perquè els seus alumnes investiguin a la xarxa pot dirigir-se a l'apartat de recursos per a l’aula i, així, trobar el que necessita. Els enllaços d’aquest apartat han estat escollits per professionals en actiu, aquesta és la millor garantía de la seva funcionalitat.

  • Experiències a l’aula: les WebQuests plantegen propostes didàctiques però no en veieu el resultat, no veieu el producte que planteja l’apartat Tasca de la WebQuest. Per aquest motiu, el portal WebQuestCat ha afegit recentment aquest apartat en el qual podeu veure els resultats. D’aquesta manera, podeu valorar millor l’eficàcia de les WebQuests.

  • Enllaços: hi ha diferents apartats d’enllaços, des de portals de WebQuest de tot el món fins a enllaços de webs amigues passant per les caceres de tresors. Aquest darrer exercici és un tipus d’activitat didàctica molt senzilla que utilitzen els docents que integren Internet en el currículum: consisteix en una llista de preguntes i de direccions de pàgines web, de les quals es poden extreure o inserir les respostes. Aquests enllaços enriqueixen tot el contingut anterior i representen un element afegit a la qualitat de tot el portal.

Coneixements previs necessaris

Per entrar en el món de les WebQuests, no es necessiten gaires coneixements previs. Si sabeu navegar per Internet, podeu consultar la comunitat catalana de WebQuest, WebQuestCat, i aprendre. També podeu entrar-hi per buscar els recursos web que necessiteu.

Si no sabeu utilitzar cap editor per fer webs no importa, ja que podeu ser usuaris de generadors.

Si sabeu utilitzar editors web, podeu utilitzar les plantilles.

No hi ha cap element tècnic que us impedeixi apropar-vos al món de les WebQuests. El que sí cal és tenir una actitud cooperativa, tant per poder-la treballar amb els vostres alumnes com per poder compartir el vostre treball amb altres docents. Tenir l’actitud d’aprendre dels altres, així com els altres poden aprendre de mi.

És necessari entendre l’ensenyament-aprenentatge d’una manera determinada, entendre el constructivisme i cal tenir clar que no es farà cap classe magistral, sinó que ajudareu els vostres alumnes a aprendre a aprendre, i que són ells els protagonistes del procés educatiu.

Per tant, els coneixements previs seran més pedagògics i didàctics que no pas tècnics.

Recursos necessaris

Per treballar amb WebQuests, el recurs que necessiteués tenir accés a Internet.

Per poder formar-vos i participar a llistes de distribució, fòrums, blocs..., necessiteu organitzar el vostre temps. Temps! Aquesta és la paraula més desitjada en el món dels docents. La manca de temps és un dels aspectes que més inquieta: fa falta temps per a la formació, temps per preparar activitats... Per aquest motiu, heu de ser capaços d’organitzar el vostre temps per aprendre a gaudir del treball cooperatiu. Si ho aconseguiu, veureu que heu guanyat molt de temps!

Visiteu el portal de la Comunitat Catalana de WebQuest:
 http://www.webquestcat.cat/