SERVEIS QUE OFEREIX LA XARXA
Correu, Web, Xat, FTP,, Vídeo conferència, Xarxes socials....

Ara ve la part més interessant: sembla que el meu ordinador ja pot connectar-se, però... per a què serveix tot això? Dins d'Internet hi ha ordinadors dedicats a tasques diverses. En aquest apartat veurem alguns dels serveis més utilitzats d'Internet: el correu electrònic (e-mail), la teranyina de documents (web), les xerrades (xat), penjar arxius i baixar-los (FTP), els taulers d'anuncis (news), la vídeo-conferència i altres serveis complementaris.

 

 
Correu - Aquest és un dels primers serveis que es van posar en marxa a Internet, i permet intercanviar missatges entre els usuaris de la xarxa. Els missatges acostumen a ser textuals, però també poden incorporar gràfics, sons, programes, documents... El seu funcionament és molt simple:
  • A la xarxa hi ha uns ordinadors que actuen com a servidors de correu. La seva funció és enviar, rebre i guardar els missatges fins que no els reculli el seu destinatari.
  • Tots els usuaris d'Internet tenen una bústia, que és el magatzem on el servidor guarda els missatges rebuts.
  • Els usuaris tenen també una adreça de correu electrònic, que és el seu identificador públic a Internet i serveix per a localitzar la seva bústia quan algú els vol enviar un missatge.
  • Per enviar els missatges o recollir-los de la bústia cal fer servir un programa "client" de correu.
  • Els usuaris s'han de connectar regularment amb el seu servidor de correu, per tal de comprovar si han rebut missatges i recollir-los. Pot semblar una cosa molt òbvia, però els servidors no "truquen" a l'usuari ni tenen cap manera d'avisar-lo quan els arriba algun missatge.
  • Quan un usuari consulta el seu correu, el servidor li passa els missatges i els esborra de la bústia.
Existeix també la modalitat de correuweb, del que parlem més endavant.

Web -Les sigles WWW (WorldWide Web: "La teranyina mundial"), W3 o WEB corresponen al servei més popular i utilitzat d'Internet. Consisteix en la publicació de documents que poden estar formats per text, gràfics, sons, animacions i altres recursos multimèdia. Aquests documents són de tipus hipertextual i hipergràfic: això vol dir que hi ha determinades paraules o imatges que són enllaços cap a altres documents de la xarxa. N'hi ha prou amb un clic de ratolí damunt aquestes paraules o imatges per "saltar" a una pàgina diferent. El format en què es presenten aquests documents s'anomena HTML

Xat -El servei IRC (Internet Relay Chat: "Transmissió de converses per Internet"), és semblant a la "banda ciutadana" dels radioafeccionats: mitjançant un programa client heu de connectar-vos a un servidor, on podreu escollir més de 3.000 canals diferents per "parlar". Les intervencions normalment encara es fan per escrit, però cada vegada hi ha més programes que permeten la transmissió oral. Cada canal té un identificador diferent i s'hi tracta una temàtica determinada. Les intervencions es transmeten en temps real, mitjançant xarxes com Undernet, que connecta servidors de tot el món. També hi ha servidors que organitzen tertúlies sobre un tema específic amb la presència de convidats (escriptors, artistes, polítics, científics...). Actualment molts dels "portals" o pàgines d'entrada a Internet, disposen del servei de xat.